Over Chubritsa

EnsChubrica - Veste Delft - 06 april 2014 - 077emble Chubritsa – opgericht in 2004 door zangeres Galina Durmushliyska, impressario Jaap van Beelen en dirigent Ivo Boswijk – specialiseert zich al 15 jaar in Bulgaarse folklorezang en -muziek. Folklore, maar altijd in een modern jasje: de traditionele liederen zijn voor het merendeel gearrangeerd door Ivo Boswijk, en de ‘concert’-liederen speciaal voor het ensemble geschreven door Bulgaarse componisten. Met ingang van 2019 worden arrangementen ook gemaakt door onze klarinettist Bert Kruijer in goede samenwerking met onze dirigente Svetla Anastosova.

Uit alle delen van Bulgarije
Iedere regio in Bulgarije heeft zo zijn eigen stijl. In de Rodopen (een gebergte in Zuid-Bulgarije) houden ze van rustige, gedragen liederen. Uit de Pirin (Zuidwest-Bulgarije) komen melodieuze liederen, uit de Šopluk (West-Bulgarije) scherpe en uit Severniasko (Noord-Bulgarije) weer wat lichtere liederen. En dan zijn er nog de gezangen die uit de schoot van de Bulgaars-Orthodoxe kerk komen.
Om al die zangstijlen te beheersen gaat ensemble Chubritsa regelmatig naar Bulgarije. In oktober 2014 ging het ensemble voor de zevende maal op tournee naar Bulgarije, naar Veliko Tarnovo, Plovdiv (Trakija) en Blagoevgrad (de Pirin). Het ensemble is er in workshops danig onder handen genomen. In een workshop Trakia-stijl van Svetla Stanilova, docente aan de Academy of Music, Dance and Fine Arts in Plovdiv. En in een workshop van componist Gencho Genchev (inmiddels overleden), waarin ‘zijn’ Miniaturi nu de juiste snelheid en maatvoering kreeg!
In 2018 was er ook een tournee. Ditmaal werden we enkele malen door componist Petar Krumov onderwezen en bijgeschaafd.

Repetities
Chubritsa repeteert in Amsterdam, op zondagmiddagen (1 keer per 2 à 3 weken) van 14.00u tot 17.00u in de Geert Groote School in Amsterdam. Het adres is Fred. Roeskestraat 84, Amsterdam.