Muzikale leiding

Een ‘Bulgaarse sound’ heb je niet zomaar. Ensemble Chubrica heeft veel te danken aan Ivo Boswijk die vanaf het eerste begin tot januari 2017 ons koor dirigeerde. Hij gaf het stokje door aan onze huidige dirigente Renske Velthuis.

Onze dirigent: Renske Velthuis
Renske Velthuis houdt haar leven lang al veel van Bulgaarse muziek. Als kind heeft zij veel Bulgaars gedanst en later is zij de muziek op de viool gaan spelen. Sindsdien heeft zij veel voor dansers gespeeld, bijvoorbeeld in het project Mladost, dat met Bulgaarse choreografieën met eigen orkest een aantal optredens in Bulgarije gaf. Op dit moment leidt zij het orkest van Folklor Dansemble Amersfoort.

Zij dirigeert koren sinds 2002, zowel Balkanmuziek als klassiek of  andere genres. Daarnaast leidt zij een orkest dat volksmuziek speelt en schrijft daar ook de arrangementen voor.
Renske studeerde Docent dansexpressie en folklore aan de Fontys dansacademie in Tilburg, daarna Schoolmuziek aan het conservatorium in Amsterdam en op dit moment volgt zij de master-opleiding Musician 3.0  aan het conservatorium van Utrecht. Deze opleiding gaat over improvisatie en het maken van eigen muziek en daarmee optreden. Na zich van jongs af aan te hebben gericht op het trouw vertolken van muzikale stijlen, is zij nu muzikaal en performatief nieuwe wegen aan het verkennen.

 

Onze Bulgaarse inspiratie
Zelfs Bulgaren roemen de Bulgaarse sound en uitspraak van Chubrica. Hulp krijgt het ensemble daarbij van zangeres Galina Durmushliyska en componist Gencho Genchev. Gencho is ons in oktober 2017 helaas ontvallen. We blijven zijn prachtige muziek zingen, met hem in onze gedachten.